Veelgestelde vragen

Alles over waterontharders en kalkaanslag

Wij adviseren een waterontharder met hars als werkzame stof en zout (pekel) als filter van het water. Een magneet is dan niet de oplossing. Een waterontharder werkt als een ionenwisselaar. De ontharder haalt de kalkdeeltjes en magnesiumdeeltjes uit het water en vervangt die voor natrium. Dit gebeurt in een reservoir gevuld met harskorrels. De kalk hecht zich aan de hars en daarom moet het apparaat zichzelf regelmatig schoonmaken. Dit gebeurt met zout water dat na het schoonmaken het riool in stroomt.

Een ander type is een waterontharder die werkt door osmose. Deze stuurt het leidingwater door een membraan. Dit filtert het water van zouten, mineralen, virussen en bacteriën. Deze apparaten zijn duurder dan een ionenwisselaar en hebben veel onderhoud nodig. Ook filteren de apparaten kleine beetjes water tegelijk.

De magnetische waterontharders werken met magnetische straling. Volgens de bedrijven die deze apparaten verkopen zorgt de magneet ervoor dat de kalk en de magnesium aan elkaar binden. Hierdoor zou het minder snel vast blijven kleven aan uw leidingen of verwarmingselement. De kalk wordt dus niet gefilterd maar blijft in het water zitten. Dit type waterontharder adviseren wij niet en plaatsen wij ook niet. Wij adviseren een ontharder dat het kalk ook daadwerkelijk uit het water filter en afvoert.

De kosten zijn zeer transparant. De prijs is gebaseerd op het aantal liters per samenstelling van het huishouden en de kosten voor het plaatsen van de waterontharder. De investering staat opgesomd op de pagina waterontharders. De kosten van een waterontharder inclusief plaatsing kost tussen de 1000 en 2000 euro voor particulier gebruik afhankelijk van de capaciteit van het apparaat.

Welk onderhoud is nodig?
We adviseren 1 x per 3 jaar  professioneel onderhoud. U hoeft alleen zout bij te vullen. U krijgt een herinnering als er onderhoud nodig is.

U plaatst een waterontharder voor het comfort, niet om te besparen ook al heeft kalkaanslag een negatief effect op uw energierekening. In de loop der jaren groeit de kalk in de waterleidingen en op de verwarmingselementen van de vaatwasser, de wasmachine, de koffiemachine, de boiler, de cv-ketel, warmtepomp enz. Al in 5 á 10 jaar kan het rendement 20% verminderen. Met een waterontharder voorkomt u dit probleem en vermindert u uw energieverbruik.

Dan kent u als geen ander het probleem van hard water. Onthard water zorgt voor heerlijk zacht haar. U gebruikt én veel minder shampoo en helemaal geen conditioner meer. Dit is voor u thuis een weldaad, maar zeker ook voor uw kapper of als u zelf een kapsalon heeft. Als uw kapper in de salon een waterontharder heeft geplaatst, komt u ook bij de kapper vandaan met zacht haar, en dat zonder veel wassen en spoelen.
Hard water droogt de huid op. Dit komt door het in het leidingwater aanwezig Calcium en Magnesium. Zeep en shampoo lossen slecht op in hard water. De zeep- en shampoo resten die achterblijven op de huid en in de gewassen kleding irriteren de huid van huidpatiënten zoals eczeem en psoriasis. Deze patiënten krijgen van hun huidarts vaak het advies om zich minder vaak te wassen of zicht te wassen met (erg dure) zeep. Zacht, volledig ontkalkt water kan een weldaad zijn voor de huidpatiënt. Zacht water is weldadig(er) voor de huid, het irriteert de huid niet en vermindert de huidproblemen. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om het effect van zacht water en huidproblemen te onderbouwen. Er zijn al wel zeer veel positieve praktijkvoorbeelden.

In hard water lossen zeep en zeepproducten moeilijk op. Hierdoor gaat u meer zeep toevoegen, met als gevolg onder andere troebel zeepwater, achterblijvende zeepresten op meubels, ramen, kleding en uw vaat.

Na het plaatsen van uw waterontharder gebruikt u tot wel 50% minder zeep. Denk hierbij aan waspoeder of -vloeistof in uw wasmachine, de vaatwasser (ook geen zout meer nodig), zeep voor uw ramen en vloeren, zeep en shampoo in de badkamer, enz.

Wasverzachter en (haar)conditioner hoeft u in principe ook niet meer te gebruiken.

Uw huishoudelijke apparaten waarin water gebruikt wordt hebben altijd te lijden van de kalk in het leidingwater. Denk hierbij aan de vaatwasser, de wasmachine, de (dure) koffiemachine, de cv-ketel, de strijkbout, de waterkoker, de cooker, de boiler, enz. Als met al slijten al deze apparaten snel en gaan ze minder goed of slecht functioneren. Daarnaast gaan ze ook veel meer energie gebruiken. Door een waterontharder kunnen deze apparaten tot wel 30% langer mee.
Uw was wordt – zelfs zonder wasverzachter – aanzienlijk zachter. Ten eerste omdat er geen kalk meer in uw was achterblijft. Ten tweede omdat er veel minder zeepresten in uw was achterblijft. Uw kleding blijft hierdoor ook veel mooier en gaat langer mee.
Na het autowassen een auto zónder die witte kalkrondjes op de lak en op de ramen? Zacht water voorkomt dit probleem.
Dat kan met zacht water uit een waterontharder. U kunt zelfs de ramen gewoon laten opdrogen met het mooiste resultaat.
Wilt u een schoon glanzend servies? Het servies uit uw vaatwasser thuis en bij u in de zaak wordt steeds doffer. Hard water en het gebruik van teveel zeep is hiervan de oorzaak.
Veel Nederlanders profiteren van de opbrengst van zonnepanelen. Zonnepanelen worden vuil en brengen daardoor minder op. Het regelmatig reinigen van de zonnepanelen is dan ook belangrijk. Zonnepanelen reinigen met kalkwater wordt afgeraden. Immers, hierdoor blijven er kalkplekken achter en dat is weer nadelig voor de opbrengst. Fabrikanten van zonnepanelen adviseren dan ook om kalkvrij osmosewater te gebruiken voor de reiniging van de zonnepanelen. Goede glazenwassers gebruiken altijd osmosewater. Met uw eigen waterontharder heeft zelf ontkalkt water dat geschikt is om uw zonnepanelen te reinigen.
Over smaak valt niet te twisten. 99% van de gebruikers van een waterontharder vindt koffie en thee zónder kalk lekkerder. De smaak komt beter tot zijn recht, is puur.

Dan kent u als geen ander het probleem van hard water. Onthard water zorgt voor heerlijk zacht haar.

U gebruikt én veel minder shampoo en helemaal geen conditioner meer.
Dit is voor u uw klant thuis een weldaad, maar zeker ook voor uw kapsalon.

Als u in uw salon een waterontharder heeft geplaatst, vertrekt uw klant met zacht haar, en dat zonder veel wassen en spoelen.

Hard water droogt de huid op. Dit komt door het in het leidingwater aanwezig kalk en magnesium. Zeep en shampoo lossen slecht op in hard water. De zeepresten en shampoo resten die achterblijven op de huid en in de gewassen kleding irriteren de huid van huidpatiënten zoals eczeem en psoriasis. Deze patiënten krijgen van hun huidarts vaak het advies om zich minder vaak te wassen of zicht te wassen met (erg dure) zeep. Zacht, volledig ontkalkt water kan een weldaad zijn voor de huidpatiënt. Zacht water is weldadig(er) voor de huid, het irriteert de huid niet en vermindert de huidproblemen. Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om het effect van zacht water en huidproblemen te onderbouwen. Er zijn al wel zeer veel positieve praktijkvoorbeelden.
Onze waterontharders worden – op enkele uitzonderingen na – direct achter uw watermeter geplaatst. Hierdoor is alle water dat u in huis of bij u in het bedrijf gebruikt 100% kalkvrij. De in het leidingwater aanwezige kalk wordt in de harskern uit het water gehaald. Er zijn situaties denkbaar dat u geen ontkalkt water nodig heeft, bijvoorbeeld bij het sproeien van uw tuin. Hiervoor biedt de geplaatste bypass de oplossing, het water gaat dan tijdelijk niet via de ontharder.

Zelf plaatsen is voor een goede doe-het-zelver geen probleem. Voor iemand die weinig tot nooit iets met het aansluiten van waterleidingen of elektra doet is het zeer aan te raden om het plaatsen door ons te laten verzorgen.

Waterontharder kopen plaatsen

Waterontharders

Het beste advies en de gemakkelijkste keuze maken?

Monteren van een waterontharder

Montage

Zo gaat het en inclusief 15 jaar garantie!